Σάββατο, 23 Σεπ, 2017

Δύσκολα τα πράγματα το σχόλιο του Ειντε. Αποχαιρέτησε με ευχές και συμβουλές

Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη, υπέδειξε πως εξαρτάται από τους Κύπριους τι θα κάνουν στο μέλλον και ότι οι διαπραγματεύσεις παραμένουν κυπριακής ιδιοκτησίας. 

Πρώτος στο χώρο της δεξίωσης, στο Λήδρα Πάλας, στη νεκρή ζώνη, έφθασε στις 19.45 ο κ. Ακιντζί, και λίγο αργότερα στις 20.00 έφθασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος έκανε χειραψία και συνομίλησε με τον Τ/κ ηγέτη ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Έιντε, οι δύο ηγέτες στέκονταν ο ένας δίπλα από τον άλλο. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν μετά την αποτυχία της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα.

Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και κάλεσε τον κ. Έιντε να ανεβεί στο βήμα για το δικό του χαιρετισμό.

Παρόντες στη δεξίωση ήταν, μεταξύ άλλων, οι δύο διαπραγματευτές, πρέσβεις διαπιστευμένοι στην Κύπρο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο Σταύρος Μαλάς, ο Τ/κ Μουφτής, μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων, μέλη οργανώσεων από την κοινωνία των πολιτών και άλλοι προσκεκλημένοι και από τις δύο κοινότητες.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Έιντε παραδέχτηκε ότι τα πράγματα στο Κυπριακό «είναι δύσκολα», σημειώνοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν παραιτείται από το όνειρο.Ανέφερε ότι η δουλειά που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις προσφέρεται ως «πλατφόρμα πάνω στην οποία να κτίσουν», ενώ είπε ακόμα ότι έγινε μια σοβαρή προσπάθεια προς την κατεύθυνση μιας πραγματικής ομόσπονδης Κύπρου.

«Εμαθα πολλά, αλλά όχι αρκετά»

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στις συζητήσεις στο πλαίσιο των συνομιλιών για τα κύρια θέματα, περιλαμβανομένου και του θέματος της ασφάλειας.

«Ο ρόλος των ΗΕ είναι βοηθητικός, και πάντοτε θα είμαστε στη διάθεση των μερών. Τα ΗΕ δεν παραιτούνται από την Κύπρο, πρέπει όμως να υπάρχει μια διαδικασία, η οποία μπορεί να είναι κυπριακής ιδιοκτησίας μόνο,» τόνισε.Είπε ότι τους τελευταίους 27 μήνες έμαθε πολλά αλλά «πιθανόν όχι αρκετά.»

«Φεύγω πολύ πολύ πεπεισμένος ότι η καλύτερη λύση στην Κύπρο είναι μια ενωμένη ομόσπονδη Κύπρος που συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές, διζωνική, δικοινοτική. Αυτές είναι οι παράμετροι των ΗΕ, πιστεύω σε αυτές, εμείς στα ΗΕ τουλάχιστον πιστεύουμε σε αυτές» είπε.

 

Τα πράγματα, είπε, είναι δύσκολα. Μην έχετε αυταπάτες, αλλά «εγώ δεν παραιτούμαι από την ελπίδα, δεν παραιτούμαι από το όνειρο γιατί είναι ένα όμορφο όνειρο, ένα καλό όνειρο και μπορεί να πραγματοποιηθεί.»

 

Αναφερόμενος στον ΠτΔ και τον κατοχικο ηγέτη, ως «δύο από τους καλύτερους μου φίλους,» και οι δύο από τη Λεμεσό, όπως είπε, ο κ. Έιντε σημείωσε πως έμαθε ότι «τα πράγματα που μπορεί να φαίνονται εύκολα στους ξένους δεν είναι τόσο εύκολα για τους εκ των έσω.»

Είπε ότι οι δύο διαπραγματευτές συναντήθηκαν 154 φορές ενώ οι ηγέτες είχαν 70 συναντήσεις.

 

Καταλήγοντας, ο κ. Έιντε είπε ότι υπήρχαν και στιγμές με πολύ χιούμορ στις διαπραγματεύσεις.Τέλος ευχαρίστησε θερμά τη δική του ομάδα που τον στήριζε αυτή την περίοδο των συνομιλιών αλλά και όλους για τη δική τους συνεισφορά στην όλη διαδικασία.Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ: Οι δύο πλευρές στην Κύπρο διανύουν περίοδο περισυλλογής 

Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων των διεθνών ΜΜΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα,  Stephane Dujarric, κλήθηκε από δημοσιογράφο να επιβεβαιώσει την αποχώρηση του Espen Barth Eide από τη θέση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο και κατά πόσον υπάρχει πλάνο από πλευράς του Γενικού Γραμματέα για αντικατάστασή του.

Ο κ. Dujarric απάντησε ότι ο κ. Eide βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Κύπρο όπου έχει διάφορες αποχαιρετιστήριες συναντήσεις, παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη ημερομηνία για την αναχώρηση του. Πρόσθεσε ότι ο κ. Eide θα συνεχίσει την ετοιμασία της Έκθεσης από το Όσλο, τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές διανύουν μια περίοδο περισυλλογής.

Ο κ. Dujarric κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Eide σχετικά με τον ρόλο του ΟΗΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Απάντησε λέγοντας ότι τα σχόλια του κ. Eide ευθυγραμμίζονται με τα σχόλια του ΓΓ του ΟΗΕ, με την έννοια ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ παραμένουν στη διάθεση των δύο ηγετών.

Check Also

DUP-Brexit: Να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη η μετάβαση

Η αρχηγός του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Β. Ιρλανδίας (DUP) που στηρίζει την κυβέρνηση της …