Σάββατο, 23 Σεπ, 2017

ΠτΔ: Δεν μπορεί έτσι εύκολα να χαθεί το Βαρώσι ή άλλες περιοχές

Ετοιμότητα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης», εάν, όπως τονίζει, είναι αληθή όσα λέει ο Εσπεν Μπαρθ Αϊντα.

Δηλαδή, ότι η Τουρκία απεδέχθη από την πρώτη μέρα τερματισμό των εγγυήσεων και του μονομερούς δικαιώματος και ότι εκείνο που απομένει να συμφωνηθεί είναι ο αριθμός των στρατευμάτων και το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποκαλύπτει ότι η Τουρκία αξιώνει στρατιωτική βάση και μόνιμη παρουσία μεραρχίας χιλίων-οκτακοσίων με δύο χιλιάδων στρατιωτών και επαναλαμβάνει ότι η ασφάλεια της μίας κοινότητας δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για την άλλη.
Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση, είπε ότι μελετά το ενδεχόμενο να αποστείλει επιστολή για το θέμα στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αρνείται επίσης τις κατηγορίες ότι έδωσε τα πάντα, λέγοντας ότι δεν έγιναν απαράδεκτες υποχωρήσεις.
Κληθείς να σχολιάσει ενδεχόμενη επιστροφή των Μαρωνιτών και άνοιγμα της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση του ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι δεν μπορεί έτσι εύκολα να χαθεί το Βαρώσι ή άλλες περιοχές.

Προεδικές εκλογές
Ερωτηθείς αν θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου θα αποφασίσει . Αυτό, είπε, θα γίνει αν είναι θετικό το πρόσημο μετά την ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου που θα κάνει προσεχώς.
Δεν έχω λόγους να βιάζομαι, τονίζει, για να προσθέσει ότι η εντολή που έλαβε από το λαό είναι να είναι πρόεδρος μέχρι και την εκπνοή της θητείας του.

Πηγή: ΡΙΚ – Εφ.Πολίτης

Check Also

ΠτΔ: Ικανοποημένος από συναντήσεις στη Ν. Υόρκη

Ικανοποίηση για τις συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις …