Σάββατο, 23 Σεπ, 2017

«Η ανάσταση της διαδικασίας μπορεί να γίνει μόνο από τις δύο πλευρές»  


«Η ανάσταση της διαδικασίας για το Κυπριακό που έληξε στο Κρανς Μοντάνα δεν μπορεί να γίνει από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά μέσω μιας συμφωνίας των δυο πλευρών, και εάν αυτές συμφωνίας, τότε ο Γ.Γ. των Η.Ε. είναι εκεί», δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
 
Ο κ. Έιντε είπε πως αυτό που έμεινε από αυτή τη φάση είναι μια καλύτερη κατανόηση για το πού μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία, αν ποτέ υπάρξει μια νέα προσπάθεια, και εάν κάποιος προσπαθήσει ξανά.
 
Ερωτηθείς αν τα Η.Ε. πιστεύουν πως η διαδικασία που έληξε στο Κρανς Μοντάνα είναι νεκρή ή μπορεί να επεκταθεί, ο κ. Έιντε είπε πως η διαδικασία που οδήγησε στο Κρανς Μοντάνα έληξε στο Κρανς Μοντάνα, δηλαδή η Διεθνής Διάσκεψη, όπως είπε και ο Γ.Γ., αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να αναστηθεί.
 
«Αυτό που λέει και νομίζω ότι και οι ηγέτες συμφωνούν, αν και δεν μιλώ εκ μέρους τους, αλλά κατά την αίσθηση μου αυτό αποτελεί μια συναντίληψη, είναι πως δεν μπορεί να αναστηθεί από τα Η.Ε. Η ανάσταση θα πρέπει να γίνει απ’ εδώ και σε αρμονία και μέσω συμφωνίας των πλευρών και εάν συμφωνήσουν ο ΓΓ είναι εκεί», επεσήμανε.
 
 Ο κ. Έιντε είπε πως σημερινή ήταν η τελευταία του συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη υπό αυτή τη μορφή. «Είχαμε μια καλή, φιλική συζήτηση για την κοινή μας εμπειρία σε αυτή τη διαδικασία», ανέφερε. Για να σημειώσει πως έχει ανάμεικτα αισθήματα για το γεγονός ότι φεύγει από την Κύπρο. 
 
«Νομίζω ότι πετύχαμε πολλά σε αυτή τη διαδικασία και νομίζω ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί, με τη βοήθειά μας και με όλη τη διεθνή υποστήριξη και την υποστήριξη από τον κόσμο εδώ στην Κύπρο, κατάφεραν να προχωρήσει αυτή η διαδικασία πιο πολύ από οποιουσδήποτε δυο ηγέτες πριν από αυτούς»
 
«Αλλά την ίδια στιγμή», συνέχισε, «δεν μπορούμε να κρύψουμε το γεγονός ότι δεν πετύχαμε να λύσουμε το πρόβλημα», προσθέτοντας πως θα ήταν καλύτερα να έφευγε μετά που θα βοηθούσε τους ηγέτες να πετύχουν μια διευθέτηση που να μπορεί να εφαρμοστεί.
 
Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε έκανε λόγο για μεγάλα και περίπλοκα ζητήματα, σημειώνοντας πως αυτό που έμεινε από αυτή τη φάση είναι μια καλύτερη κατανόηση για το πού μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία, αν ποτέ θα υπάρξει μια νέα προσπάθεια, και εάν κάποιος προσπαθήσει ξανά.
 

Check Also

ΠτΔ: Ικανοποημένος από συναντήσεις στη Ν. Υόρκη

Ικανοποίηση για τις συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις …