Σάββατο, 23 Σεπ, 2017

Δεν ευθυγράμμισε τ’ άστρα, θέλησε να παίξει με σημαδεμένη τράπουλα


Γιώργος Πλουτάρχου  02/08/2017 13:20

Γιώργος Πλουτάρχου  02/08/2017 13:20

Μετά από σχεδόν τριάμισι χρονιά παρουσίας του στην Κύπρο ως Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε αποχαιρετά το νησί και ετοιμάζεται να επιστρέψει για να πολιτευτεί στην πατρίδα του, τη Νορβηγία.
 
Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του 2014, και συγκεκριμένα μετά το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον τότε Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, διαδέχθηκε τον Αυστραλό Αλεξάντερ Ντάουνερ, που όπως και οι πλείστοι των προκατόχων του είχε φύγει και αυτός από το νησί αφήνοντας-για την ελληνοκυπριακή πλευρά- όχι τις καλύτερες των αναμνήσεων από τη δράση του.
 
Η αλήθεια είναι πως ο Νορβηγός διπλωμάτης ξεκίνησε την εμπλοκή του με το Κυπριακό κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, καθότι είχε προηγηθεί μια εξαιρετικά μακρά περίοδος στασιμότητας στις συνομιλίες, ενώ και η παρουσία του Ντερβίς Έρογλου στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν άφηνε πολλά περιθώρια προόδου στη διαπραγματευτική διαδικασία που θ’ ακολουθούσε.
 
Τα πράγματα ωστόσο άλλαξαν με την ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, ο οποίος φέροντας την «φήμη» ενός μετριοπαθούς Τουρκοκύπριου πολιτικού που θέλει τη λύση, οι προσδοκίες ανέβηκαν και άπαντες, ή σχεδόν άπαντες, πίστεψαν πως ο στόχος της λύσης ήταν εφικτός. Ανάμεσα σε αυτούς, και ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
 
Η πορεία των γεγονότων-των διαπραγματεύσεων κατ’ ακρίβεια- συντήρησε την πίστη και την αισιοδοξία για αίσια κατάληξη των συνομιλιών ζωντανή, αφού μέσα από τον κυπριακής ιδιοκτησίας διάλογο που εξελίχθηκε, με τα πάνω του και τα κάτω του, οι δύο ηγέτες κατάφεραν να επιτύχουν σημαντικές και ουσιαστικές συγκλίσεις στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, κάνοντας τις προοπτικές να μοιάζουν πιο ευοίωνες από ποτέ άλλοτε.
 
Μέσα στο κατά γενική ομολογία θετικό κλίμα στο οποίο πραγματοποιούνταν οι συνομιλίες, το έργο του Έσπεν Μπαρθ Έιντε καθίστατο σαφώς πιο εύκολο, με τον Νορβηγό διπλωμάτη να καταφέρνει για μεγάλο χρονικό διάστημα να τηρεί τα προσχήματα και τις ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.
 
Όλα αυτά όμως, μέχρι που οι διαπραγματεύσεις μπήκαν στα πολύ δύσκολα και το κλίμα στράβωσε, οπόταν και Έσπεν Μπαρθ Έιντε άρχισε σταδιακά να προβαίνει σε μονόπλευρες παρεμβάσεις, υπέρ τουρκικών θέσεων και προσεγγίσεων, ακολουθώντας τα χνάρια προκατόχων του και προκαλώντας κατά καιρούς την οργή όχι απλώς των πολιτικών κόμματων, αλλά και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Με τις μονόπλευρες αυτές παρεμβάσεις και τοποθετήσεις του να παρουσιάζουν  κλιμακούμενη αυξητική τάση κυρίως έπειτα από τις αποτυχημένες μεταβάσεις στον Μοντ Πελεράν τον περασμένο Νοέμβριο(σ.σ. προς συζήτηση του εδαφικού), αλλά και του άδοξου τέλους της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη, τον περασμένο Ιανουάριο.
 
Το κερασάκι στην τούρτα της μονόπλευρης αντίκρισης των πραγμάτων από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ήρθε να αποτελέσει η δράση του πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προ μερικών εβδομάδων Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε να τα κάνει κυριολεκτικά μαντάρα στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για σύνταξη του περιβόητου κοινού εγγράφου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις πριν από την μετάβαση στο ελβετικό θέρετρο, να προκαλεί εκνευρισμό με διάφορες ενέργειες του στην ελλαδική και ε/κ αποστολή κατά την εκεί διαδικασία, αλλά πολύ περισσότερο, να εξοργίζει με την εμμονή του να παρουσιάζει τα πράγματα, έπειτα από την ολοκλήρωση της Διάσκεψης, όπως μόνο ο ίδιος τα είδε και τα αντιλήφθηκε ότι έλαβαν χωρά στην Ελβετία.
 
Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο κατά τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών «λομπίστας» και «ανεπαρκής», συντάσσει αυτή την περίοδο την έκθεσή του για τις συνομιλίες στο Κρανς Μοντάνα, με την Κυβέρνηση να έχει προβεί σε αυστηρά διαβήματα και σε όλες τις απαραίτητες συστάσεις, προκειμένου να αποδώσει τα γεγονότα του Κρανς Μοντάνα στην πραγματική τους διάσταση και όχι στη βάση των δικών του αντιλήψεων ή και ευσεβοποθισμών.
 
Το κατά πόσο θα πράξει κάτι τέτοιο, είναι κάτι που θα γνωρίζουμε το αμέσως προσεχές διάστημα. Το σίγουρο είναι πως ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε φεύγει από το Κυπριακό με κανέναν- ή σχεδόν κανέναν- στην ελληνοκυπριακή πλευρά να στεναχωριέται ιδιαιτέρως για την εξέλιξη αυτή.
 
Γιατί, είτε από υπερβολική επιθυμία και υπέρμετρη αισιοδοξία για επίτευξη λύσης είτε για οποιονδήποτε άλλο δικό του λόγο, ο Νορβηγός διπλωμάτης όχι απλώς δεν μπόρεσε να ευθυγραμμίσει τα άστρα, αλλά αντιθέτως κατάφερε αποχωρώντας ν’ αφήσει στίγμα ανάλογο με πολλούς από όσους προηγήθηκαν στη θέση του.
 
Ως ένας ακόμη Ειδικός Σύμβουλος που επιχείρησε να παίξει με σημαδεμένη τράπουλα. Βολική για την Τουρκία…  
 

Check Also

ΠτΔ: Ικανοποημένος από συναντήσεις στη Ν. Υόρκη

Ικανοποίηση για τις συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις …